Вече 10 години дипломати и служители на разузнаването по света се

...
Вече 10 години дипломати и служители на разузнаването по света се
Коментари Харесай

Инсайдър: Хавански синдром? Не, Русия трови дипломати по целия свят

Вече 10 години дипломати и служители на разузнаването по света се сблъскват с мистериозни здравни произшествия, документирани под името " хавански синдром ". Невидима мощ ги сковава и ги оставя инвалиди за цялостен живот: не могат да се концентрират, ненадейно губят равновесие, страдат от ужасни мигрени.

Американските разследващи организации до неотдавна твърдяха, че нямат информация за присъединяване на други страни, само че взаимно на " Инсайдър ", " 60 минути " и " Шпигел " потвърждава, че времето и мястото на офанзивите са свързани с пътуванията на чиновници на Главното разследващо ръководство на Русия (ГРУ) от военното подразделение 29 155. Две жертви са забелязали чиновници на 29 155 преди или директно след атака и ги разпознават по фотоси. Оказва се също, че свързаната с ГРУ Военномедицинска академия (ВМЕДА) е изучавала клиничните резултати, породени от " хаванския синдром ", а един от основните членове на група 29 155 е получил държавна поръчка за създаване на акустично оръжие.
Какво е " хавански синдром "
" Хаванският синдром " получи името си след един от най-големите произшествия, случили се през 2016 година в кубинската столица. Множество американски и канадски чиновници на локалното консулство се сблъскали със чудноват феномен: ненадейно се почувствали зле, изпитали мощен напън (понякога болка) в ушите, пристъпи на гадене и суматоха, както и чувство за странни звуци - или мощен звук, или доста висок тон, сходен на свирене на скакалец. Последствията остават с месеци или даже години - замъглено схващане, проблеми с концентрацията, неочаквана загуба на равновесие, проблеми със съня и други.

С течение на времето излиза наяве, че сходни случаи се повтарят с американски дипломати, чиновници и разузнавачи на други места по света, постоянно напряко в самите представителства. Медицинските проби в доста случаи демонстрираха справедливи доказателства за следи от контузия в избрани области на мозъка и по този метод се изключи вариантът  " психосоматика ". От общия брой недоволства на американски държавни чиновници, събрани през последните години (повече от хиляда), най-малко няколко десетки са добре тествани и доказани и те са се появили по целия свят - от Европа (включително Русия), до страни от Югоизточна Азия и Латинска Америка.
Франкфурт - 2014. Идентификацията на Гордиенко
Поначало е мъчно да се проследят придвижванията на офицерите на ГРУ в Европа, защото те нормално летят до една страна, а след това се придвижват с автомобил до същинската си дестинация (друга държава), с цел да прикрият следите си. Те по правило летят в групи, които се сменят съгласно етапа на операцията - някои следят жертвата и вземат участие в организацията, други непосредствено правят нападението.

На 26 януари 2014 година двама чиновници на 29 155 кацнали в Прага - Александър Мишкин (с паспортно име " Петров " ) и Денис Сергеев ( " Сергей Федотов " ). Четири години по-късно те ще станат известни в целия свят като отровителите на Скрипал в Солсбъри, само че този път имат напълно друга задача.

Те вземат влака до Мюнхен, където на 30 януари наемат кола. Изчезват за два дни и, съдейки по километража, посещават прилежащ град, неизвестно кой (но в този радиус може да е да вземем за пример Франкфурт). Скоро по-късно се връщат в Прага и на 2 февруари отлитат назад за Москва. Най-вероятно това представлява първото " разузнаване на региона ".

Няколко месеца по-късно стартира главният стадий от интервенцията. На 25 септември същият Денис Сергеев отлита от Москва за Милано, до момента в който по същото време, само че за Париж, поема Егор Гордиенко ( " Георгий Горшков " ). И двамата веднага взимат влак при идването си, с цел да се срещнат скоро по-късно в Женева. Там още веднъж наемат кола, този път за 5 дни (не е ясно къде са отишли). Резервират хотел непосредствено на летището в Женева, което им разрешава да пътуват оттова до всяка дестинация в Шенген, без да оставят диря. Връщат се в Москва на 13 октомври - още веднъж по разнообразни направления.

Сергеев и Гордиенко са сменени от идната група. Първо идват Иван Терентьов ( " Лебедев " ) и неговият асистент Николай Ежов ( " Кононихин " ), който идва във Виена на 11 октомври. Малко по-късно, на 15-и, към тях се причислява Данил Капралов ( " Степанов " ). От 17 до 24 октомври Александър Ковалчук ​​( " Данилин " ) се причислява към групата. Всички гореспоменати лица, като се изключи Мишкин, година по-късно ще вземат участие в отравянето на българския оръжеен магнат Емилиян Гебрев с " новичок ".

Операцията завършва на 3 ноември, когато трима от членове на 29 155 отлитат по едно и също време, само че през разнообразни летища – Ежов от Виена, а Терентьов и Капралов от Женева. От хотелските резервации на Капралов и датите на резервации на самолетни билети излиза наяве, че те са знаели за плануваното тръгване на 3 ноември доста по-рано.

" Плодовете " на техния труд узряват на 4 ноември - чиновници на американското консулство във Франкфурт стартират да изпитват необясними проблеми. Един от потърпевшите чиновници (журналистите му слагат условно името " Тейлър " ) се почувствал зле в постройката на консулството. Симптомите - първоначално мощен напън в гърдите, след това и върху врата, главата му почнала да се върти и поти, догадило му се, получил сърцетуптене, почнал да чува висок звук. Няколко секунди по-късно " Тейлър " изгубил схващане. Той си спомня, че няколко седмици преди случая забелязал недоверчив мъж със крепко телосложение и много висок растеж да се разхожда из жилищния комплекс, предопределен за чиновници на консулството, и да снима района. " Тейлър " го попитал какво прави тук, а хипотетичният нахалник дал отговор нещо със мощен акцент и си тръгнал.

Когато медиатори на " Инсайдър ", " 60 минути " и " Шпигел " посочили фотография на Егор Гордиенко, " Тейлър " дал отговор решително. 

" Да, това е той, в този момент настръхвам, като виждам тази фотография ".
Китай и " Пътят на коприната " - 2016 - 2017 година
" Инсайдър " по-рано описа за огромен план на ГРУ - " Пътят на коприната ", чийто маршрут минава от Казан през страните от Централна Азия до Китай. Той е употребен като прикритие за прекосяване на сътрудници и транспорт на артикули.

Месеци след откриването на " трасето ", през лятото на 2016 година, американските дипломати почнали да оповестяват за странни здравословни проблеми. Организаторът на нападенията е Булат Янборисов, който поддържа непрекъснат контакт с всички основни чиновници на групата 29 155. Той лети до Китай през май 2016 година, с цел да приготви офанзивата. (Той също по този начин лети за България заедно с " Горшков "  и " Федотов "  няколко дни преди отравянето на Гебрев).

На 6 юли 2016 година група сътрудници от 29 155 отлита за Казан. Това са Александър Мишкин ( " Петров " ), Алексей Калинин ( " Никитин " ), Алексей Толстопятенко ( " Тимур Нозиров " ) и Роман Пунтус ( " Панов " ). Три дни по-късно колона от камиони потегля към Китай. Следите на групата се губят за известно време, само че на 25 юли Мишкин се връща в Москва със аероплан от Китай и незабавно по-късно отива в Санкт Петербург. Той поддържа непрекъснат контакт със Сергей Чепур, професор във ВМЕДА и началник на Изследователския изпитателен институт по военна медицина, който в ГРУ дава отговор за тестването на резултатите върху тялото на разнообразни типове токсични субстанции и други оръжия.

През същото лято в Китай са видяни странни произшествия със чиновници на американски консулства. Първата жертва е работещ в Шанхай ИТ експерт от Държавния департамент, отговарящ за съхранението на класифицирана информация. Симптомите му се появяват ненадейно - на 12 юни стартира да се усеща мощно зашеметен, мъчно пази равновесие, проблем е даже да стане от леглото. Понякога просто пада, до момента в който върви по улицата. Появяват се проблеми с краткосрочната му памет, след няколко месеца признаците отшумяват, само че през 2018 година той още веднъж стартира да губи равновесие. След няколкомесечно проучване формалната диагноза на лекарите е " незнайно излагане на околната среда, причиняващо травматично увреждане на мозъка ".

През 2017 година чиновници на ГРУ от 29 155 не престават да употребяват маршрута като метод да стигнат до Китай. Междувременно от ден на ден и повече американци оповестяват за странни здравословни произшествия. През лятото на 2017 година няколко жертви се появяват в Гуанджоу. Някои от тях настояват, че чуват странен висок тон. Засегнатите също се оплакват от световъртеж, мозъчно замъгляване, главоболие, загуба на краткотрайна памет, бодърствуване и гадене. Една от жертвите оповестява, че ненадейно губи равновесие. В резултат на това Държавният департамент на Съединени американски щати изтегля повече от 10 чиновници от Гуанджоу.

Подобни произшествия се следят и в Пекин през 2017 година Най-малко един американски чиновник на Министерството на търговията съобщава за странни звуци и неочаквани здравословни проблеми - гадене, загуба на равновесие, болки в ушите.
Тбилиси 2021 година — идентифицирането на Алберт Аверянов
" Джой " (измислено име от " Инсайдър " ) се премества от Съединени американски щати в Грузия през февруари 2020 година със брачна половинка си (дипломат) и сина си. Те се откриват в Тбилиси в къща на тиха улица, близо до посолството. Джой е лекарка по обучение и работи в частна американска клиника.

На 7 октомври 2021 година тя изчаква сина си да се върне от учебно заведение, до момента в който пере облекла на втория етаж на дома си. Докато вади дрехи от пералнята, обръщайки се към прозореца, внезапно усеща нещо сходно на мощна звукова вълна, която пронизала главата й отляво, откъм страната на прозореца, изпълнила я с всепоглъщащ звук и с извънредно главоболие. " Джой " изтичала в банята, където звукът като че ли изчезнал от главата й и повърнала. Тя се обадила на брачна половинка си и скоро той дошъл, съпроводен от чиновници по сигурността в посолството.

Докато чакала съпруга си, " Джой " погледнала на открито и забелязала странна кола, която в никакъв случай преди не била виждала на дребната улица, и я снимала. Близо до автомобила тя забелязала висок, светлокос мъж със едва телосложение. До него стояло момиче. И двамата били доста добре облечени, като че ли ще отиват на тържествено събитие. Когато мъжът забелязал, че  " Джой " го снима, бързо се мушнал в колата и избягал.

До през днешния ден " Джой " продължава да изпитва тежки мигрени, каквито в никакъв случай преди не е имала. Съзнанието й е замъглено, мъчно слиза по стълбите, координацията на придвижванията й е нарушена, появили са се проблеми и с вестибуларния уред. Тя постоянно има звук в ушите си и е развила проблеми със слуха. Световъртежът й от време на време е толкоз мощен, че мъчно се обръща в леглото.

В университета " Джонс Хопкинс " Джой е диагностицирана с двустранна дехисценция на полукръгъл канал - много рядко заболяване. То може да е вродено, само че тогава заболяването щеше да се е показала от дълго време, или може да се появи в следствие от пострадване. Тя е оперирана, от двете страни на черепа й са сложени железни пластини, които облекчават признаците, само че не ги отстраняват изцяло.

Американските следователи не съумяват да открият какво е предизвикало случая. Но " Инсайдър " открива, че офицери на ГРУ от 29 155 в този миг са били в Грузия. На 30 септември 2021 година в командировка отпътува създателят на 29 155 военачалник Андрей Аверянов, който понастоящем е зам.-шеф на ГРУ. По същото време от Москва излетява и синът му Алберт Аверянов, който татко му приема в своето поделение няколко години по-рано. Алберт, макар младата си възраст (тогава на 21 години), към този момент е натрупал сериозен опит - до момента в който е студент в Московския държавен университет през 2017-2018 година, той импровизирано е " обучаван "  в Женева от гореспоменатия Егор Гордиенко. Гордиенко пък работи в Женева под прикритието на втори търговски представител на Русия в Световната комерсиална организация. По-късно Алберт става деен член на групата (както се вижда от неговите пътешествия), макар че - за разлика от останалите - продължава да води обществен метод на живот, лети в чужбина под същинското си име, играе футбол в тима на " Евиан " (вкарал е нула гола в 60 мача по данни на " Инсайдър " ), вози приятелката си Настя с неговия Mercedes-Benz ML/GLE.

По време на описаните събития Алберт преди малко е приключил магистърската си степен във Факултета по световни процеси на " Московския държавен университет " (темата на дипломната му работа е " Формиране и институционализация на световното равнище на ръководство на миграционните процеси " ).

По-нататъшният маршрут на военачалник Аверянов е мъчно да се проследи - той изключва телефона си и се появява още веднъж в Москва на 10 октомври, тъкмо по същото време като сина си. Телефонът на сина му демонстрира, че на 30 септември той е отлетял за Ташкент, където на идната заран се е обадил на узбекски мобилен номер от летището. Това позвъняване е последното, осъществено от Алберт през идващите 10 дни. 40 минути по-късно, в 08:40 сутринта на 1 октомври, полетът Ташкент-Тбилиси излетява от летището.

След това телефонът на Аверянов-младши е в роуминг, само че без достъп до мрежата. Девет дни след последното позвъняване от Ташкент - и единствено два дни след здравния инцидент с " Джой " - на 9 октомври Алберт още веднъж включва телефона си в Ташкент (видно от полученото съобщение " Добре пристигнали в Узбекистан " ) и на идващия ден се връща в Москва.

Когато на Джой е показана фотография на Алберт Аверянов, тя стремително го разпознава:

" Когато видях тази фотография, незабавно имах спонтанна реакция, почувствах се зле. Не мога да съм 100% сигурна, че това е тъкмо този човек, само че несъмнено доста наподобява. До ден-днешен, когато го виждам, чувствам същата интуитивна реакция ".

Алберт Аверянов отказал да разяснява присъединяване си в случая пред " Инсайдър ".
Странни съвпадения - Белград и Ханой 2021 година
Както се вижда от офанзивата в Тбилиси, чиновници на 29 155 избират да не летят непосредствено до страната, където имат намерение да извършат офанзивата, с цел да създадат интервенциите по-трудни за следене. Въпреки това, като се сравнят работните визити от Русия на екипи на ГРУ със случаи на " хаванския синдром ", могат да бъдат открити забавни съвпадения.

Така да вземем за пример във вечерта на 17 юли 2021 година Андрей Аверянов, Роман Пунтус и Вячеслав Долганов отпътуват към Душанбе и се връщат в Русия при започване на август. Къде са летели не е известно, само че на идната заран, 18 юли, полетът излетява от Душанбе за Белград, а на 26 юли в Белград се случва случай със чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ, на работа в Сърбия, който преди този момент е работил в отдела, който се занимава с Русия. Според американски източници, осведомени със обстановката, жертвата била у дома вечерта и хранела бебето си, когато усетила това, което разказва като " удар "  - като че ли някакъв лъч бил ориентиран към нея. Тя легнала на пода и по-късно се преместила в друга стая. Според нея детето също го е усетило. Тя е евакуирана и като останалите потърпевши е диагностицирана с черепно-мозъчна контузия.

На 8 август Аверянов, Долганов и Пунтус още веднъж са на работно пътешестване и още веднъж през Душанбе. Връщат се единствено след две седмици. В дните сред 15 и 21 август се случват два тежки случая с американски жители в Ханой. На 15 август са ранени 11 души - двама чиновници на посолството, петима представители на Министерството на защитата и няколко от специфичните елементи. Според източници на " Инсайдър " един от потърпевшите споделя, че признаците са били предшествани от чувство за пронизителен звук - " като прахосмукачка или реактивен мотор ", след което се е почувствал като че ли гърдите му са притиснати и съзнанието му е замъглено. Друг се почувствал по този начин, като че ли внезапно е бил потънал на стотици метри под водата, получил е световъртеж и паник офанзива.

Събеседници на " Инсайдър " настояват, че няколко дни по-късно е имало нов случай: рано сутринта на 21 август чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ, който преди този момент е работил в Украйна, се събудил със странни чувства. Отначало чул някакъв нискочестотен тон, а по-късно като че ли главата му експлодирала. Той е един от дребното хора, които са били подложени на медицински обзор малко преди случая, тъй че лекарите могат да сравнят биомаркерите в кръвта му преди и след случката и да документират невронни увреждания.

Преди офанзивата той взел участие в ултрамаратони, а след нея едвам можел да върви повече от 15 минути. Според личните му твърдения  " действа на 35% "  поради мозъчна мъгла. Официалната диагноза - " дисфункция на невронната мрежа и устойчива дисавтономия заради травматично мозъчно увреждане ".

Тъй като към момента не е допустимо да се откри къде тъкмо е отлетяла групата на Аверянов от Душанбе през юли и август и - за разлика от случаите в Тбилиси и Франкфурт - никой не ги е разпознал на място, няма директни доказателства за тяхното присъединяване в тези произшествия. Любопитно е обаче, че дейностите на група 29 155 са синхронизирани във времето с епизоди на " хаванския синдром ".
Разбулването на мистерията
Както постоянно се случва в ГРУ, счетоводният отдел издава тайната. На 12 декември 2019 година упоменатият полковник от ГРУ Иван Терентьов ( " Лебедев " ), заместител на Аверянов в 29 155, изпраща писмо с " уточнения "  до началника на отдела за битка с корупцията на президента на Русия Андрей Чоботов. В писмото Терентьов изяснява за какво не е присъединил 100 хиляди рубли в декларация, която е трябвало да подаде като част от смяната на попрището си (след като се появява в следствията на " Инсайдър ", Терентьов не може да продължи агентурсната си дейност в Европа и е изпратен в почетно заточение като основен федерален контрольор за Сахалинска област).

Терентьов не е просто разузнавач, а висококвалифициран боен инженер, който съчетава работата на заместник-командир на диверсионна група с изследователска работа в Министерството на защитата (той е съавтор на десетки научни публикации, като " Критерии за оценка на успеваемостта на стрелбата под вода, като се вземе поради динамичната непоклатимост на системата " стрелец-оръжие-среда " ). Но 100-те хиляди рубли, от които се интересува антикорупционната организация, са платени за нещо друго, а точно за работа към Фонда за перспективни проучвания (ФПИ), който се занимава с " създаване и основаване на новаторски технологии "  във военната сфера.

Агенцията желае отчет за това каква активност е била осъществена за ФПИ и Терентьов моли своя асистент, подполковник Николай Ежов (известен още като " Николай Кононихин ", който пък е назначен за основен федерален контрольор на Магаданската област, прилежаща на Сахалин), да изпрати копие по имейл до Кремъл. Ежов изпраща споразумение, в което се показва, че Терентьов, като победител в конкурс, ще трансферира своята " самостоятелна работа "  на Фонда. Антикорупционният отдел не е удовлетворен от този отговор и моли да се изясни в детайли каква е същността на тази работа.

Тук Ежов изпраща документ, от който излиза наяве, че Иван Терентьов е трансферирал на Фонда " самостоятелна работа ", озаглавена " Потенциални благоприятни условия за нелетални акустични оръжия по време на военни (бойни) интервенции в града ".

Какъв тип " акустично оръжие " създава Терентьов? Ако приказваме за оръжия, които употребяват звукови талази, тогава можем да става дума за инфразвукови оръжия, настоящи на огромно разстояние и предопределени да провокират суматоха у врага, или за талази от звуковия набор, които провокират пронизителен резултат. Малко евентуално е това да е ултразвук, който бързо се всмуква или разпръсква. Но е допустимо оръжието да е наречено акустично по друга причина: микровълновото лъчение от човешкото ухо при избрани условия може да се преобразува в акустичен сигнал (ефект на Фрей). Именно този резултат най-вероятно е зародил в случаите на " хавански синдром ".
Какво предизвиква " хаванският синдром "  и какво общо имат лекарите от ГРУ?
" Хаванският синдром "  е толкоз необикновен феномен, че дълго време откривателите се съмняваха, че въобще съществува, мнозина го приписваха на психосоматични разстройства или неправилно тълкувани странични резултати на други болести. Но с течение на времето данните толкоз доста набъбнаха, че стана невероятно да се отхвърли съществуването му: от стотици недоволства бяха разпознати няколко десетки добре тествани случая, при които ясно е открито съответно увреждане на мозъка.

Група от специалисти, събрана от американската разследваща общественост, заключи, че " хаванският синдром " е породен от " неповторима композиция от характерности, които не могат да бъдат обяснени с известни екологични или медицински положения и могат да бъдат породени от външни тласъци ". Д-р Дейвид А. Релман, микробиолог от Станфордския университет и съпредседател на групата, изясни пред " Инсайдър ", че множеството жертви са били здрави преди офанзивата и не са страдали от меланхолия или мигрена. Това се удостоверява освен от техните показания, само че и от резултатите от медицински прегледи, на които доста от тях са минали по време на работа.

Въпреки че фактът на увреждане на мозъка при жертвите на " хаванския синдром "  е отвън подозрение, не е изцяло ясно какъв тип влияние е довело до това, отбелязва Релман. Един от разновидностите е импулсно микровълново излъчване, различен вид е ултразвук. Но във втория случай пораждат доста проблеми: ултразвукът е доста по-лесно да се отслаби от всевъзможни трудности, като да вземем за пример дебела стена, и дистанцията до жертвата би трябвало да бъде доста по-малко, в сравнение с при потребление на микровълни.

Експериментално е потвърдено, че импулси от избран вид могат да увредят невроните и миелиновата обвивка на невронните кафези, прибавя Релман, и следи от това увреждане могат да бъдат открити в кръвта: за невроните това е протеинът NEFL (тънък полипептиден неврофиламент), а в случай че миелиновата обвивка е повредена - GFAP (глиален фибриларен киселинен протеин). Но пробата за тези маркери би трябвало да се извърши неотложно, за предпочитане още в първия ден. Очевидно при болшинството от тези случаи е било невероятно да се извърши толкоз бързо сходен тест.

Ето какви са констатациите на експертната група:

" Електромагнитната сила, изключително импулсните сигнали в радиочестотния диапазон, правдоподобно изяснява основни характерности, макар че остават някои слепи петна (...). Използвайки ексцентрични антени и способи, сигналите могат да се популяризират с дребни загуби във въздуха на десетки и стотици метри и - с известни загуби - през множеството строителни материали (...). Външен електромагнитен или акустичен тласък, без значение от честотата, може да доближи и да засегне вътрешното ухо и други елементи на мозъка, за които групата оцени, че играят основна роля в причиняването на признаци. Външният слухов канал може да работи като вълновод, насочвайки външната сила към вътрешното ухо и мозъка.

Групата изслуша показанията на няколко души, които инцидентно са били изложени на електромагнитни сигнали. Въпреки че тези случаи не са били следени опити, те дават забавни доказателства, че такива тласъци могат да имат значими клинични резултати. Въпреки това, те също допускат, че другите хора могат да изпитат еднакъв вид тласък по друг метод, което може да изясни част от следената хетерогенност в изследваните случаи, когато се появяват такива резултати. Освен това, при излагане на по-висок интензитет наподобява се провокират разнообразни признаци от излагането на по-нисък интензитет, което допуска, че може да има повече от една променлива или биологичен механизъм. И най-после, резултатите от електромагнитното излагане могат да се натрупат с течение на времето (например - за няколко часа) и могат също да причинят неочаквани, остри признаци. Въпреки това групата акцентира, че потвърждението или опровергаването на някое от тези предварителни наблюдения ще изисква систематично проучване ".

Един от най-проучваните случаи на следствията от " хаванския синдром " беше казусът на " Джой ", където две проучвания без значение диагностицираха дамата с двустранна дивергенция на полукръгъл канал. Това е костен недостатък, при който се образуват дребни дупчици в полукръговия канал на вътрешното ухо. Ключовите признаци включват хиперакузис (когато човек може даже да се чуе по какъв начин мига или движи очните си ябълки, до момента в който чете), загуба на равновесие, звук в ушите, който пациентите разказват като " свирещ "  или тон, сходен на цвъртене на щурец или скакалец (това е съобщавано от доста жертви на " хаванския синдром " ), мозъчна мъгла и мигрена.

Това заболяване е извънредно рядко и е едва проучено събитие, което съвсем никой в Русия не е изучавал, с изключение на... ВМЕДА, където професор е упоменатият Сергей Чепур, непрекъснат съветник на военачалник Аверянов, и чийто ученик е Александър Мишкин. Именно във ВМЕДА в този момент работи Александър Ковалчук ​​( " Калинин " ), който отлетя за Европа през 2014 година по време на интервенцията във Франкфурт. ВМЕДА и Институтът по военна медицина, управителен от Чепур, са главните тестови полигони, където ГРУ изследва резултата на своите медикаменти и оръжия върху тялото на хора и животни.
Причини и последици
Защо Кремъл има потребност от сходни офанзиви? Никой не знае точния отговор, само че от диалозите с дипломати излиза наяве, че тази тактика реализира резултат: доста чиновници не желаят да се занимават с Русия от боязън, че могат да останат инвалиди.

" Инсайдър " упорства, че откакто взаимното му следствие с " 60 минути " и " Шпигел " представя преки индикации за връзката сред случаите и интервенциите на военно поделение 29 155 на ГРУ, американските управляващи би трябвало да премислят отношението си към " хаванаския синдром "  и да стартират цялостно следствие на случаите.

" Самите жертви се надяват на това - освен тъй като не обичат да ги вършат на луди, само че и тъй като схващат, че в случай че американските управляващи не реагират на тези произшествия, те ще продължат ", акцентира изданието.

Трудно е да се каже каква тъкмо ще бъде реакцията, само че нападенията против дипломати, изключително на територията на посолства, не могат да останат без съществени последици, приключва " Инсайдър ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР